tirsdag 11. november 2014

Fremtidens skole

Nå har jeg vært på konferanse om etreprenørskap i praksis i skolen. Her foreleste blant annet Pia Elverhøi fra Ludvigsen- utvalget om elevenes læring i fremtidens skole. Videre fortalte hun at dette utvalget nå arbeidet med blant annet hvordan undervisningen i skolen kunne bli bedre i fremtiden. Her tok hun frem at det å gå i dybden av hvert emne er ønsket for å gi elevene dypere og mer detaljert læring, istede for mer overfladisk læring. Om dette skal kunne gjennomføres, må det komme ny/ revidert læreplan, og for å kunne gå mer i dybden må også noen fag slås sammen og eventuelt noen emner i hvert fag kuttes ut.



Jeg er helt enig i at absolutt skulle vært mer dybdeundervisning i skolen, da det er veldig mye og mange ganger overfladisk undervisning som finner sted idag (ut fra mine observasjoner i praksis). Hvis jeg nå tenker på norsk- faget, og hva man eventuelt kunne kuttet ut av dette faget, er det vanskelig. Hvilke emner skal man eventuelt si at ikke er like sentralt og viktig? Kan man kutte ut nynorsk? Kanskje kan heller nynorsk komme som et eventuelt valgfag i ungdomsskolen for de som ønsker det? Hvilke fag kan man slå sammen? Hva tenker du/ dere om dette?

Pia Elverhøi hadde mange interessante tanker, refleksjoner og informasjon å komme med. Det er laget en blogg for Ludvigsen- utvalget, hvor du kan lese alle dokumenter, sakspapirer og saksliste til ulike møter. Ludvigsen- utvalget hadde vært i kontakt med matematikk- senteret, som skulle utarbeide den ideelle læreplanen for matematikkfaget. Denne kan du også lese inne på bloggen, som du finner her

mandag 10. november 2014

Bildefortelling

Nå har jeg nylig levert et arbeidskrav i norsk 2- faget som gikk ut på å lage en bildefortelling. Jeg valgte å lage min bildefortelling i et program som heter Photostory. Dette er et veldig enkelt og brukervennlig program som gir deg muligheten til å legge inn de forskjellige bildene du ønsker (både egne bilder og fra internett), legge til både musikk eller annen lyd, tekst osv. Du kan blant annet også velge selv hvor lenge du ønsker at hvert enkelt bilde skal vises i din fortelling. Selv har jeg litt erfaring med dette programmet, da jeg har brukt det både tidligere på universitetet, samt i tidligere skolegang. Likevel vil jeg si at programmet forholdsvis enkelt tar deg gjennom prosessen steg for steg, selv om du ikke har brukt det tidligere.

Når det kommer til å bruke Photostory og bildefortelling i grunnskolen, tror jeg det kan være et godt alternativ. Bildefortelling kan man egentlig lage om det aller meste, enten av et produkt man har laget, en tekst, bilder man har tatt selv, vise sin forståelse av et tema, introduksjon til et tema og mye mer. Da programmet er brukervennlig tror jeg heller ikke det vil være store problemer for elever på 5-7. trinn å lage egne bildefortellinger. De aller minste elevene derimot vil kanskje få litt problemer. Ett tips kan jo være at lærer lager en brukerveiledning til elevene i forkant, som viser detaljert steg for steg hvordan elevene kan bygge sin bildefortelling.

Photostory kan du laste ned gratis her

tirsdag 4. november 2014

Hvordan kan man bruke blogging i undervisningen?

Blogging er noe som virkelig har blitt populært, spesielt de siste fem årene. All slags mennesker oppretter blogger hvor de skriver om alt fra litteratur, mat, barn, familie, skole, livet og mye mer. Man kan rett og slett skrive om det aller meste, vise bilder og filmer, dele tanker og meninger, samt vise hvilke andre blogger man selv leser. Dette er kun noen av de forskjellige tingene blogging kan
by på.



Noen mener at det å ta blogging inn i skolen, vil være som å la elevene sitte på facebook i timene. Dette kan være tilfelle, men jeg tror det er kun om man bruker denne ressursen på feil måte. Blogging gir elevene muligheten til å skrive for mange lesere, og jeg tror det kan være et godt verktøy for å motivere elevene. Man kan for eksempel ha en felles klasseblogg, hvor elevene uke for uke får skrive/ lage ett innlegg hver- enten om noe faglig, eller rett og slett om seg selv. For å motivere alle elevene kan man spille på deres personlige interesser- kanskje de kan skrive et faktabasert innlegg om sin hobby, presentere noe de har produsert i kunst og håndverk eller et annet fag, argumentere for et faglig standpunkt- dette er kun noen alternativer til blogging.

Spesielt når elevene blir litt eldre, kan kanskje hver elev ha en egen blogg. Den kan de bruke til å presentere eller fortelle kort om de ulike oppgavene i de forskjellige fagene. Og hvis alle elevene lager en "leseliste" med alle elevenes blogger, kan de stille spørsmål og ha faglige diskusjoner også på bloggen. Som lærer tror jeg i et slikt tilfelle det er viktig å ha klare rammefaktorer når det kommer til hva elevene får lov å legge ut hvis det skal være en "skoleblogg", så får de heller lage seg en personlig blogg til annet bruk om de øsnker.